czwartek, 22 lipca 2021

Ciasto porzeczkowe

 Ciasto porzeczkowe

Czerwone porzeczki nadają  wyjątkowego smaku i charakteru ciastom i deserom, a że sezon na nie w pełni to dziś mam dla Was kolejną porzeczkową propozycję. To blaty kruchego ciasta, przełożone budyniem porzeczkowym i cytrynową pianką, a na wierzchu cytrynowa kruszonka. Te wszystkie smakowite warstwy pięknie się prezentują, a smak ciasta też zachwyca, dlatego bez zbędnego rozpisywania się zapraszam Was na przepis.

Ciasto kruche:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g zimnego masła lub margaryny
  • 4 jajka

 Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Najlepiej posiekać zimne masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a gdy powstanie coś w rodzaju kruszonki dodać jajka i zagnieść. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i kolejno pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C)

Migdałowa kruszonka:

  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 blat kruchego ciasta

Płatki migdałowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Jeden z upieczonych wcześniej blatów kruszymy i mieszamy z migdałami. 

Budyń porzeczkowy:

  • 1 litr czerwonej porzeczki (około 500 g),
  • 1 szklanka wody,
  • 2 budynie waniliowe (2x40g) + 1/3 szklanki wody,
  • ½szklanki cukru

Porzeczki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i wlewamy szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozrabiamy w 1/3 szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się porzeczki i gotujemy do zgęstnienia.

 Pianka śmietankowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2  szklanki wody,
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%,

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej ostudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia.

Złożenie ciasta:

Na jednym z blatów rozprowadzamy 1/2 budyniu porzeczkowego i wyrównujemy. Na budyń wykładamy 1/2 pianki śmietankowej i przykrywamy 2 blatem. Na 2 blat wykładamy resztę budyniu, a na niego resztę pianki, którą posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe


 

 

8 komentarzy:

  1. Oj pamiętam jak mieliśmy porzeczki w ogrodzie, mama zawsze robiło takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda! Uwielbiam ciasta z porzeczką. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto latem korzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców. Akurat mam na działce trzy krzaki porzeczki i mogłam zrobić to ciasto w oparciu o własne owoce. Wyszło bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Na pewno też świetnie smakuje. Muszę się pośpieszyć, zanim skończą się polskie porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Porzeczki to według mnie bardzo niedoceniane owoce. uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obrazek jak z telewizora, cudnie się prezentuje na zdjęciach, fajnie że wygląda jak tort

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować takiego ciasta, to polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...