#współpraca
Może ekspertką w pieczeniu chleba nie jestem, ale uwielbiam ten aromat roznoszący się po całym domu, to chrupnięcie podczas krojenia jeszcze ciepłego bochenka, ten smak i satysfakcję, że zrobiłam go sama. I wiadomo smak i jakość domowych wypieków jest o niebo lepsza niż tych sklepowych, niestety w dzisiejszych czasach trzeba się naszukać, by znaleźć dobre gotowe pieczywo. Dlatego też co chwilę testuję nowe przepisy, a te moim zdaniem najlepsze jak chleb z gara na maślance, czy chlebek z płatkami owsianymi znajdziecie na blogu.
Ostatnio w księgarni internetowej Taniaksiążka.pl zamówiłam książkę Chleb Jeffreya Hamelmana. Pięknie wydana, w solidnej twardej okładce, którą zdobi apetyczny bochenek jest prawdziwą encyklopedią wiedzy o chlebie, która zawiera wszystkie niezbędne informacje dotyczące nie tylko procesu wyrabiania i pieczenia chleba, ale również wyboru odpowiedniej mąki, soli a nawet wody.
W tej obszernej publikacji możemy znaleźć ciekawe przepisy na chleby, bułki, zaczyny drożdżowe i zakwasy. Dowiemy się czym jest ciasto i jak się z nim obchodzić. Jak uformować chleb, bułki, jakie są techniki składania ciasta, garowania a nawet zraszanie czy nacinanie ciasta, oraz jak to wpływa na wypiek.
Autor do tematu podchodzi w bardzo profesjonalny sposób, zamieszcza wiele przydatnych informacji robiąc to dość przystępny sposób. Ponieważ wypiekami zajmuje się na co dzień z pasją opisuje co zrobić, by nasze domowe wypieki były jak najlepsze.
Jedyne czego mi zabrakło w tej książce to zdjęcia, jest ich zaledwie kilka na prawie 700 stronach i aż się prosi o więcej. To w niczym nie przeszkadza, wpływa jedynie na moje odczucia wizualne. Tak czy siak jestem zachwycona polecam gorąco ten tytuł, bo to niesamowicie ciekawa i wartościowa lektura będąca kopalnią wiedzy dla początkujących jak i zaawansowanych miłośników pieczenia chleba, bułek, chałek i innych tego typu pyszności.
Po więcej książek kulinarnych zajrzyjcie koniecznie do księgarni internetowej Taniaksiążka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz