czwartek, 24 marca 2022

Kremowy sernik z mlekiem w proszku

 Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Na blogu znajdziecie już kilka sprawdzonych przeze mnie serników, ja najczęściej piekę ten z rosą bo wszyscy go lubimy, a na święta obowiązkowo musi być krakowski. Tym razem postanowiłam wreszcie spróbować sernika z dodatkiem mleka w proszku, bo wszyscy na prawo i lewo zachwalali, że taki fantastyczny. I wiecie co? Mieli absolutna rację, jeśli szukacie kremowego, wilgotnego sernika, który nie opadnie ani nie popęka podczas pieczenia to ten przepis jest dla Was.  Także biegnijcie po ser i już wiecie co zrobić do weekendowej kawy. Tym razem z własnego lenistwa przygotowałam spód ciasteczkowy, ale możecie użyć biszkoptów, lub zrobić kruchy spód np. z tego przepisu

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Herbatniki mielimy na pył za pomocą blendera ręcznego lub maszynki do mięsa. Masło roztapiamy, a gdy przestygnie mieszamy z herbatnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy (26 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko dociskamy i zabieramy się za przygotowanie masy serowej.

Masa serowa: 

  • 1 kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g każdy)
  • 70 g masła
  • 1 szklanka mleka

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy do momentu aż powstanie gęsta, sztywna piana. W misce umieszczamy ser, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz miękkie masło i miksujemy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy budynie, mleko w proszku, wlewamy mleko i ponownie wszystko miksujemy do połączenia. Teraz do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy. 

Gotową masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Do piekarnika wstawiamy naczynie z ok 2 szklankami wody (np blaszkę), możecie także umieścić tortownicę w kąpieli wodnej. Ja nie miałam akurat większej średnicy więc na spód postawiłam blachę z wodą, która parowała. 

Pieczemy najpierw 20 minut w 160 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze 70 minut. Grzanie góra, dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik  do ostygnięcia, dzięki temu na pewno nie opadnie. 

Gotowe ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Smacznego


 

Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Kremowy sernik z mlekiem w proszku

5 komentarzy:

  1. Tak jak pisałam na fejsie. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli mam piekarnik wyłącznie z termoobiegiem to zmniejszyć temperature o 20c?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie chodzi o temperaturę a o ruch powietrza, który będzie powodował że sernik może popękać lub opaść

      Usuń
  3. Uwielbiam sernik z mlekiem w proszku ❤ pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...