wtorek, 15 marca 2022

Babka cytrynowa

 Babka cytrynowa

Wiosna już czeka za rogiem, dlatego dziś propozycja ciasta bardziej zdrowego i lekkiego, które tak bardzo nie idzie w boczki. Tak naprawdę to klasyczna babka, w której podmieniłam mąkę pszenną na orkiszową ciemną, a cukier na ksylitol. Niby niewiele, a odrazu robi się odrobinę zdrowiej, bo że jest pysznie to wiadomo.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g ksylitolu (w dobrej cenie dostępny tutaj) możecie go zastąpić białym cukrem
  • 200g jogurtu greckiego 
  • 40ml soku z cytryny
  • 50 ml oleju
  • skórka z jednej cytryny
  • 300 g mąki  (użyłam orkiszowej ale może być pszenna)
  • 100 g mąki migdałowej (możecie pominąć i dać więcej zwykłej mąki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, a w drugiej suche. Dodajemy mokre do suchych i krótko mieszamy za pomocą trzepaczki, aż się połączą. Przelewamy ciasto do formy na babkę (użyłam takiej silikonowej) lub np keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C  i pieczemy ok 40 min (do tzw suchego patyczka)
Upieczone i wystudzone ciasto można opcjonalnie polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem

Babka cytrynowa




 

1 komentarz:

  1. Lubię ciasta z nutą cytryny, ale piekę je coraz rzadziej. W mniejszych miastach coraz trudniej jest kupić ekologiczne cytryny, z których skórkę można wykorzystać do wypieków. Niestety, trzeba zwracać na to szczególną uwagę i czytać etykiety na siatkach lub kartonach z cytrynami, gdzie jest wyraźnie napisane, czy skórka cytryny może być spożywana, czy nie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...