Ciasto:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek oleju
Jajka razem z cukrami miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania niemal białej masy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wlewamy olej i ponownie miksujemy tylko do połączenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Gotowe ciasto studzimy.
Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i miksujemy tylko do połączenia.
Krem:
- 660 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 1 słoiczek (ok 220 g) kwaśnego dżemu np z czarnej porzeczki
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta dodajemy do niej żelatynę i miksujemy do połączenia.
Na zimnym cieście rozsmarowujemy dżem, na dżem wykładamy ubitą śmietankę.
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy przestygnie polewamy nią ciasto.
Rewelacyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuń