czwartek, 3 marca 2022

Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną

 Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną

Czekoladowy, wilgotny biszkopt, warstwa kwaśnego dżemu i chmurka z bitej śmietany. Bardzo prosto, a jednocześnie bardzo pysznie. Gdyby dołożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptu to otrzymalibyśmy wzetkę. To ciasto idealne na specjalne okazje ale i na co dzień, bo nie wymaga zbyt wiele czasu i pracy, by je przygotować. Nie będę się rozpisywać tylko zaproszę Was do spróbowania. 

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek oleju

Jajka razem z cukrami miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania niemal białej masy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wlewamy olej i ponownie miksujemy tylko do połączenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Gotowe ciasto studzimy.
Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i miksujemy tylko do połączenia.

Krem: 

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (ok 220 g) kwaśnego dżemu  np z czarnej porzeczki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta dodajemy do niej żelatynę i miksujemy do połączenia.

Na zimnym cieście rozsmarowujemy dżem, na dżem wykładamy ubitą śmietankę. 

Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy przestygnie polewamy nią ciasto. 


Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną

Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną




 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...