
czwartek, 10 listopada 2016
Curry selerowe
Zawsze lubiłam eksperymenty kulinarne, ale od kiedy zostałam blogerką eksperymentuję jeszcze więcej, choćby za sprawą takich smakowitych przesyłek jak ta którą otrzymałam od House of Asia. Znalazłam w niej m.in. czarny ryż, którego nigdy nie próbowałam i to on mnie skłonił do połączenie azjatyckich smaków z naszymi polskimi. Wyszło ciekawe i oryginalne w smaku danie, które Wam polecam na zdrowy i pyszny obiad.


wtorek, 8 listopada 2016
Rogale Marcińskie
Przyznać się Wam muszę, że to były moje pierwsze rogale marcińskie jakich próbowałam. Na kupcze nie miałam ochoty, a jakoś nikt w moim towarzystwie nie podjął się wyzwania by je zrobić więc musiałam sama się za nie zabrać :). I powiem Wam, że są warte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;).


poniedziałek, 7 listopada 2016
Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin - recenzja
„Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin” autorstwa Violetty Domaradzkiej i Robert Zakrzewski wydana została przez Wydawnictwo Publicat . Autorzy to miłośnicy górskich biegów i dobrego jedzenia, przekonani, że połączenie aktywności fizycznej i diety opartej na
roślinach zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca
czy nadciśnienie i właśnie te swoje poglądy przekazują w książce.
środa, 2 listopada 2016
Fit szarlotka z pomarańczową skórką

poniedziałek, 31 października 2016
Słodki zielnik Lary
Czy myśleliście żeby dodać jałowiec do tiramisu albo liście laurowe do
creme brulee, a może zainteresują Was ciasteczka z majerankiem takie cuda znajdziecie
książce autorstwa Lary Gessler "Słodki Zielnik Lary".
Szybki deser jogurtowy
Gdy nachodzi mnie ochota na zdrową słodycz, a tak jak dziś nie mam siły na jakieś bardziej zaawansowane wypieki serwuję sobie taki o to dziecinnie prosty deserek jogurtowy.
piątek, 28 października 2016
Nalewka z pigwowca
Ta aromatyczna nalewka idealnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Wymaga sporo pracy i odrobinę cierpliwości ale jeśli gdzieś jeszcze znajdziecie pigwowiec to nastawcie koniecznie.
czwartek, 27 października 2016
Kubanka
Zdecydowanie pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jak dla mnie to listopad w październiku. W takie szare dni zdecydowanie częściej sięgam po kawę prawdziwą czy zbożową, a do kawy koniecznie coś słodkiego na poprawę nastroju. Po prostu inaczej się nie da przetrwać tej depresyjnej pogody i już. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że po prostu musiałam zrobić.


środa, 26 października 2016
Automatyczna obieraczka do owoców i warzyw - czy warto?
Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę ze sklepu "Obieramy.pl" - automatyczną obieraczkę do owoców i warzyw Pelamatic ORANGE PEEL® OPP-001. Jest to podobno jedyny taki produkt na polskim rynku, który bez trudu obiera ziemniaki, buraki, pomidory, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czy owoce cytrusowe.

poniedziałek, 24 października 2016
Pieczone jabłka - fit deser
Jesień to czas jabłek, to także czas ciepłych aromatycznych śniadań, bez których nie wychodzę z domu. I dziś mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową, albo deserową jak kto woli inspirowaną książką "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia", której recenzję znajdziecie tutaj. Pieczone jabłka nadziane serem i bakaliami, pysznie pożywnie i dość szybko.

czwartek, 20 października 2016
Zdrowe słodkości na każdą porę dnia - recenzja
Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami moją opinią o "Zdrowych słodkości na każdą porę dnia" i zapoczątkować nowy dział na Cynamonowym - recenzje książek. Spokojnie nie zamierzam przedstawiać Wam tu żadnych romansideł, ani tym bardziej kolejnych tomów "Kronik Jakuba Wędrowycza", które to ostatnio czytam, a jedynie recenzje literatury związanej z kuchnią i zdrowym stylem życia.
Proste ciasto dyniowe
środa, 19 października 2016
Wino z owoców dzikiej róży
Widziałam, że jeszcze pełno owoców na róży dlatego dziś zapraszam Was na niezwykle aromatyczne wino. Mnie urzekło smakiem, aromatem i bursztynowym kolorem. Tego smaku nie da się porównać i opisać, dlatego jeśli lubicie domowe trunki, nastawcie koniecznie.
Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;)

Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;)

wtorek, 18 października 2016
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION
Jesień to czas kiedy przyroda czaruje nas bogactwem kolorów. To czas kiedy pojawia się mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Te wszystkie doznania kulinarne wspiera funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach nowa kolekcja marki AMBITION.


poniedziałek, 17 października 2016
Jabłkowe placuszki owsiane - fit śniadanie
Z tymi placuszkami zawsze miałam problem, a to przywierały do patelni, a to się nie rozpadały, wybawieniem okazała się nowa patelnia, której recenzję znajdziecie tutaj. Sceptycznie nastawiona na szybko rozmieszałam płatki z pozostałymi składnikami i na patelnię. Pełna obaw obracałam je na drugą stronę, ale uf nie przywarły i nie rozpadły się, to już połowa sukcesu. Drugą okazał się czas ich zniknięcia, Pan Mąż pochłonął całą swoją porcję i pewnie, by jeszcze pół mojej skonsumował, gdybym ich nie zabrała do robienia zdjęć ;) I wcale mu nie przeszkadzało, że są dietetyczne, bez cukru i na bazie płatków.
Subskrybuj:
Posty (Atom)