wtorek, 11 lipca 2017

Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus

 

Muszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.

Składniki:
  • 7-8 średnich patisonów
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały)  i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut.

 




19 komentarzy:

  1. Super pomysł, piękne danie wyszło i takie kosmiczne, jak UFO :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukałem pomysłu na patisony - wyglądają bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę chociaż jednego bez mięcha;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, uwielbiam faszerowane warzywa pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jadam marynowane i bardzo lubię ;) takie z mięchem też by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. patisonów jeszcze nie nadziewałam. Wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cos dla mnie, uwielbiam faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, zjadłabym , tylko ciężko je kupić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam faszerowane warzywka☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszą smakować super :) No i prezentują się świetnie. Chętnie kiedyś takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również do tej pory jadłam jedynie marynowane. Chętnie bym spróbowała, bo mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. My chyba nawet nigdy patisonów nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie widziałam świeżych patisonów. Zawsze tylko marynowane, więc jestem ciekawa, gdzie go można dostać ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ to pięknie i apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przecudnie, a te kolorki mega.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...