Tarta grzechu warta. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Chyba dlatego właśnie, że jest w tym prostym cieście bogactwo smaku choć wygląda całkiem niepozornie i zawiera niewiele składników. Bardzo prosta, bez białego cukru i glutenu także idealna dla osób z różnymi nietolerancjami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl)
- 120 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki erytrolu
Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C
Śliwki:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Umyte śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki, a następnie połówki śliwek kroimy jeszcze na pół. Mąkę cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a następnie ze śliwkami. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie blisko siebie i pieczemy 30 minut w 180 st. C
Smakowita tarta ;]
OdpowiedzUsuń