Sezon na śliwki w pełni, zjadam je dosłownie kilogramami i korzystam póki są takie pyszne i świeże. Zjeść wszystkich nie dam rady, dlatego przygotowuję z nimi także różne pyszności, np. takie babeczki w wersji fit. Są nie tylko pyszne ale i zdrowe dlatego można bezkarnie zjeść jedną albo dwie do kawusi.
Składniki:
- 2 i 1./2 szklanki (250 g) mąki owsianej
- 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg śliwek
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Foremki do muffinek (niezmiennie polecam silikonowe np. dostępne tutaj) napełniamy w 2/3 powstałym, ciastem wkładamy połówki śliwek. Mi udało się zmieścić po 3 do każdej foremki, ale im więcej zmieścicie tym smaczniej będzie. Foremki umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C
Zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuń