To jest dopiero ciacho - czekoladowe, na daktylowo-orzechowym spodzie - bez cukru, glutenu i laktozy. Jednym słowem całkiem zdrowe, a do tego przepyszne. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to nawet się nie zorientuje, że ona gra tu główną rolę.
Spód:
- szklanka daktyli,
- 1/2 szklanki mielonych orzechów (użyłam laskowych).
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła)
Masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego (polecam dostępne tutaj)
- 500 ml wody
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g gorzkiej czekolady
Kaszę przelewamy wrzątkiem. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy, kaszę, sok z cytryny i słodzik. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min, pod koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy je chłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Wygląda przepysznie! Na pewno zrobię w domu :)
OdpowiedzUsuńJejku, jaki piękny! Zwłaszcza z malinami musi smakować wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam 😊pora to zmienić 😊
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! Mocno dodaje energii! Piękny smaczny! Prosty!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, jeszcze z tymi malinami. Petarda :*
OdpowiedzUsuńświetny ten blog i ciekawe treści
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie. Pysznie to na zdjęciach wygląda.
OdpowiedzUsuńWidzę, że tu królują smaki z dziecinnych lat, polecam.
OdpowiedzUsuń