czwartek, 10 września 2020

Tort malinowy

 

Tort malinowy

 Leciutki owocowy z kremem śmietankowo malinowym i żelką malinową, to świetna alternatywa dla ciężkich tradycyjnych tortów. Idealny dla dzieci, moja córeczka była zachwycona nie tylko wyglądem ale i smakiem. 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki oraz proszek i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na tortownicę 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

 Żelka malinowa:

  • ok 1kg malin, świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową żelkę wylewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia.

Krem śmietankowo malinowy:
  • 200 g malin
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Maliny blendujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek.  Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Jogurt miksujemy z serkiem i cukrem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na krem, dodajemy do jogurtu, wlewamy maliny i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. 

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części, możemy je nasączyć np wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu malinowego, tak tylko by przykryła biszkopt, na kremie układamy zastygniętą żelkę malinową, a na niej rozsmarowujemy znów cieniutko krem. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem i rozsmarowujemy na nim równomiernie krem malinowy, na który nakładamy ostatni blat i tort gotowy. Teraz pozostaje tylko udekorować tort, schłodzić i można się zajadać. Ja tym razem zrobiłam tynk z masła i mleka skondensowanego i powiem Wam, że rewelacyjnie mi się z nim pracowało.

 Tort malinowy

 Tort malinowy


3 komentarze:

  1. Tak pięknie wygląda że musiałam zajrzeć na przepis i zapraszam na bloga .szkoda ze niemam malin już

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani robiła tynk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g masła
      200 g mleka skondensowanego słodzonego

      Miękkie masło ucieramy do białości na najwyższych obrotach miksera (ok 10 minut) a następnie nie przerywając ubijania dodajemy do niego stopniowo mleko skondensowane

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...