Leciutki owocowy z kremem śmietankowo malinowym i żelką malinową, to świetna alternatywa dla ciężkich tradycyjnych tortów. Idealny dla dzieci, moja córeczka była zachwycona nie tylko wyglądem ale i smakiem.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki oraz proszek i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na tortownicę 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Żelka malinowa:
- ok 1kg malin, świeżych lub mrożonych
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g malin
- 200 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Maliny blendujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jogurt miksujemy z serkiem i cukrem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na krem, dodajemy do jogurtu, wlewamy maliny i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części, możemy je nasączyć np wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu malinowego, tak tylko by przykryła biszkopt, na kremie układamy zastygniętą żelkę malinową, a na niej rozsmarowujemy znów cieniutko krem. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem i rozsmarowujemy na nim równomiernie krem malinowy, na który nakładamy ostatni blat i tort gotowy. Teraz pozostaje tylko udekorować tort, schłodzić i można się zajadać. Ja tym razem zrobiłam tynk z masła i mleka skondensowanego i powiem Wam, że rewelacyjnie mi się z nim pracowało.
Tak pięknie wygląda że musiałam zajrzeć na przepis i zapraszam na bloga .szkoda ze niemam malin już
OdpowiedzUsuńJak Pani robiła tynk?
OdpowiedzUsuń200 g masła
Usuń200 g mleka skondensowanego słodzonego
Miękkie masło ucieramy do białości na najwyższych obrotach miksera (ok 10 minut) a następnie nie przerywając ubijania dodajemy do niego stopniowo mleko skondensowane