To ciasto jest na tyle uniwersalne, że z każdymi owocami smakuje świetnie, tym razem dodałam do niego śliwki, wszak sezon na nie mamy w pełni.
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa z kaszy manny:
- 5 białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 12 dag kaszki manny
- 1 kg śliwek
- szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę
mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę
wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch
wykładamy śliwki, a na śliwki ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z
zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego
https://mojewyroby.wordpress.com/ Super przepis skorzystam z niego bo mam śliwki i zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki????
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o odpowiedź.
23x33 cm
UsuńChciałabym upiec to ciasto...mam pytanko szklanka jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuń250 ml
Usuń