Jej wysokość Szarlotka Królewska zachwyca wyglądem i kusi podniebienia swym niepowtarzalnym smakiem. Wystarczy jeden mały kęs, a rozpłyniecie się w słodkim zachwycie nad idealnością tego deseru, a tak naprawdę to nic skomplikowanego tylko połączenie mięciutkiego biszkoptu, jabłek z galaretką, aksamitnego kremu budyniowego obowiązkowo oblana czekoladą. Wszystko w tym cieście komponuje się po prostu idealnie, jest słodko, ale dzięki kwaskowatym jabłkom ta słodycz zostaje idealnie zbalansowana.
Biszkopt
- 3 jaja
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe (lub dowolne inne)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- masło śmietankowe
Polewa:
- 1 czekolada mleczna (może być pół na pól mleczna i gorzka)
- 4-5 łyżek mleka
Na zimny biszkopt wykładamy ostudzoną, tężejącą masę jabłkową, a na nią masę budyniową i całość
polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka w kąpieli
wodnej. Smacznego.
Iście królewska szarlotka! I ta masa budyniowa <3
OdpowiedzUsuńNajlepsza wśród szarlotek :)
OdpowiedzUsuń