piątek, 25 września 2020

Szarlotka królewska

 Szarlotka królewska

 Jej wysokość Szarlotka Królewska zachwyca wyglądem i kusi podniebienia swym niepowtarzalnym smakiem. Wystarczy jeden mały kęs, a rozpłyniecie się w słodkim zachwycie nad idealnością tego deseru, a tak naprawdę to nic skomplikowanego tylko połączenie mięciutkiego biszkoptu, jabłek z galaretką, aksamitnego kremu budyniowego obowiązkowo oblana czekoladą. Wszystko w tym cieście komponuje się po prostu idealnie, jest słodko, ale dzięki  kwaskowatym jabłkom ta słodycz zostaje idealnie zbalansowana.  

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ubijamy białka  z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C

Masa jabłkowa

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe (lub dowolne inne)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.

Masa budyniowa
  • 1/2 litra mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • masło śmietankowe
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały budyń.

Polewa:

  • 1 czekolada mleczna (może być pół na pól mleczna i gorzka)
  • 4-5 łyżek mleka


Na zimny biszkopt wykładamy ostudzoną, tężejącą masę jabłkową, a na nią masę budyniową i całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Smacznego.

Szarlotka królewska

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...