piątek, 18 marca 2022

Czekoladowa Zefiryna

 

 Czekoladowa zefiryna

Nie pytajcie mnie skąd taka ciekawa nazwa, ciasto pochodzi z przepisów siostry Anastazji, jednak poddałam go lekkiej modyfikacji. To nic innego jak kruche ciasto z jabłkami zanurzonymi w budyniu i zapieczonymi oblane warstwą bitej śmietany, polane czekoladą i dodatkowo posypane czekoladową posypką. Niby takie zwykłe ciasto z jabłkami, ale dzięki tym dodatkom smakuje wyjątkowo.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut, a po wyjęciu rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33)

Dodatki:

  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • ok 1 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru)

Budynie gotujemy z cukrem, dodając do rozrobionego proszku łyżkę mąki ziemniaczanej. Rozwałkowane ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy manny (lub bułki tartej, dzięki czemu ciasto nie wchłonie soku z jabłek) Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Na jabłka wylewamy budyń i zapiekamy całość 40 minut w 180 st. C.

Upieczone ciasto studzimy. 

Bita śmietana:

  • 1/2 litra śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g czekolady

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca) i miksujemy tylko do połączenia.  Ubitą śmietanę wykładamy na ostudzone ciasto i wyrównujemy. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2-3 łyżkami mleka. Gdy nieco przestygnie polewamy nią ciasto.

Czekoladowa zefiryna

Czekoladowa zefiryna
 

4 komentarze:

  1. Pyszne jabłkowe ciasto. Czekoladowy wierzch poezja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ten amoniak jest konieczny, skoro mamy już proszek do pieczenia? Bardzo nie lubię tego zapachu i wiem, że będzie mi przeszkadzał w cieście. Pomysł niby prosty, ale z twistem, brzmi ciekawie. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej sytuacji może go Pani pominąć, ciasto i bez niego będzie pyszne :)

      Usuń
  3. Świetne ciasto! Dłużej robiłam niż jedliśmy:P Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...