Dziś mam dla Was kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
 
- 1/2 szklanki cukru
 
- 2 jaja
 
- 3 żółtka 
 
- 200 g masła
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- cukier waniliowy
 
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce 
przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do 
pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie 
miało złoty kolor.
Dodatkowo:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
 
- 1 litr mleka
 
- ok kilograma śliwek
 
- 3-4 łyżki kaszy manny
 
Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją 
na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był 
gęściejszy. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy równomiernie śliwki i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 
minut w 170 st. C.
 
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie super smakowało:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche z budyniową pianką :)
OdpowiedzUsuńProszę o informację: czy budyń ma być z cukrem
OdpowiedzUsuńZ góry bardzo dziękuję
Tak
UsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńCzy ma być gorący budyń wylany czy zimny
OdpowiedzUsuńNie ma to znaczenia, ciepły łatwiej się rozprowadza
Usuń