piątek, 14 października 2016

WOLL Szafir Lite - patelnia idealna?

Od jakiegoś czasu przymierzaliśmy się do zakupu  nowej, porządnej patelni, bo poprzednia kupiona podczas marketowej promocji nie bardzo się spisywała. Jak to ja nie mogłam się zdecydować która będzie najlepsza, więc ciągle używaliśmy starej. Ten stan niezdecydowanie trwałby dłużej gdyby nie przesyłka od firmy Egustus z niemiecką patelnią Woll Szafir Lite. Do ich oferty podeszłam sceptycznie - patelnia za 500 zł to jakieś szaleństwo pomyślałam sobie, pewnie specjalnie tak windują cenę, a patelnia nie różni się niczym od jej tańszych odpowiedników, ale nie byłabym sobą gdybym tego nie sprawdziła.



czwartek, 13 października 2016

Wafle ze śmietanką do kawy

Tymi wafelkami jakiś czas temu poczęstowała Nas pewna sympatyczna starsza pani. Zachwyciły nas delikatnym  i niespotykanym wcześniej, jak na waflowe masy smakiem. Ponieważ posmakowały zarówno mi jak i Mężowi , nie było innej opcji jak zrobić je w domu. Ja swoje wzbogaciłam dla przełamania słodkiego smaku warstwą dżemu  i podawałam w towarzystwie herbaty Lord Nelson "Lipa z miodem" z Lidla,  z którą to bardzo polubiliśmy się w te jesienne popołudnia :) A co do wafli to uważajcie na nie bo uzależniają, ja nie umiem zjeść tylko 1 kawałeczka. ;)



wtorek, 11 października 2016

Kolorowe penne z brokułami - szybki obiad fit

Ci, którzy śledzą Cynamonowe na facebooku lub instagramie wiedzą, że kilka dni temu otrzymałam patelnię od firmy E-gustus (jej recenzja pojawi się już wkrótce). Skoro otrzymałam, to musiałam ją niezwłocznie przetestować, a że plan obiadowy był już inny i mąż zakupił brokuła, zmodyfikowałam go nieco i tak powstało to oto danie. Pyszne, kolorowe i do tego idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę.





środa, 5 października 2016

Rolada jabłkowa


Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.

 

wtorek, 4 października 2016

Fit omlet szarlotkowy

Z reguły omlet to u mnie klasycznie i prosto jajka rozmieszane z płatkami, otrębami i siemieniem lnianym lądują sobie na patelni, a potem polewam jogurtem naturalnym i dodaję ulubione owoce. Tym razem jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i muszę przyznać, że eksperyment zakończył się pełnym sukcesem.

 

czwartek, 29 września 2016

Szybkie ciasto jogurtowe z gruszkami

Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto. Choć wygląda niepozornie ja się w nim zakochałam. ;) Puszyste ale jednocześnie lekko wilgotne, niezbyt  słodkie z kawałkami gruszek, świetne do kawki czy rozgrzewającej herbatki Zasadniczo wystarczy wrzucić wszystko do miski i zmiksować, także każdy sobie z nim poradzi. Doskonale pasują do niego wszystkie owoce, ja dziś postawiłam na gruszkę :)
 


wtorek, 27 września 2016

Smaczek

Dziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają  poświęcony czas.



piątek, 23 września 2016

Ekspresowy puszysty jabłecznik


Czasem pojawia się u mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;)
Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej na Fb "Błyskawiczny piątek"


czwartek, 22 września 2016

Tort Marcinek - 2 urodziny bloga

Dziś mój blog kończy 2 lata :) Nie sądziłam, że tak mnie wciągnie blogowanie, wymyślanie nowych ciast i dań, bo jak pewnie zauważyliście zaczęły się pojawiać sprawdzone przepisy nie tylko na słodkości. W głowie ciągle mam 101 pomysłów, tylko doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;)
Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) 
Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/


wtorek, 20 września 2016

Tagliatelle z indykiem w wersji fit

To chyba mój ulubiony sos do makaronu. Choć zasadniczo makaron to ja i bez sosu zjem, bo uwielbiam bezgranicznie w każdej postaci, także dobrze, że jakiś geniusz wymyślił pełnoziarnisty i mogę go jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to pyszny, aromatyczny, bajecznie kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie? :)



czwartek, 15 września 2016

Cycki murzynki

 To ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;)  taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.
 

Cynamonowa poleca - Avon nutra effects pielęgnacja ciała - recenzja

Witam 
Dziś post nie jedzeniowy. Ponieważ w ramach kampanii Streetcom mam przyjemność testować krem do ciała VELVET SOFT MOISTURE - aksamitny krem nawilżający do twarzy, ciała i rąk z ziarnami Chia
chciałam się z Wami podzielić moimi wrażeniami i opinią. 

środa, 7 września 2016

Szarlotka z gruszkami

Lista przepisów czekających na opublikowanie w pourlopowej kolejce jest coś długa, ale że dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery właśnie zarządziły kolejną, tym razem gruszkową edycję Lubelskiego Kociołka, (co to za akcja wspominałam tutaj) zaczynam od szarlotki z gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem  aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. 

 

poniedziałek, 5 września 2016

Makaron z kurkami

Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Gdy tylko się pojawiają ciągnie mnie jak przysłowiowego wilka do lasu. Nie uznaję kupionych, a mrożone już mi tak nie smakują, muszą być świeże i własnoręcznie zebrane i basta. :) Najbardziej smakują mi  duszone podane z makaronem w towarzystwie natki pietruszki. To proste, pyszne danie gości u mnie kilka razy w sezonie. A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej? 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...