środa, 2 października 2019

Ciasto marchewkowe z kremem daktylowym

 Ciasto marchewkowe z kremem daktylowym

Kilka dni temu pisałam Wam o wyciskarce wolnoobrotowej Midea, której to jestem szczęśliwą posiadaczką (tych, którzy nie czytali odsyłam tutaj) a dziś mam dla Was pyszne fit ciacho marchewkowe, przygotowane z resztek po soku marchewkowym. To ciacho nie dość, że jest pyszne i zdrowe to jeszcze wpisuje się w popularny ostatnio trend "zero waste", bo nie dość że mamy pyszny, pełen witaminek sok, to nic się nie marnuje, bo resztki z wyciskania wylądowały w cieście. Oczywiście Ci którzy wyciskarki nie mają mogą użyć startej marchewki. 
To ciasto wygląda odrobinę niepozornie, ale uwierzcie mi smakuje naprawdę genialnie, dzięki dodatkowi cynamonu ma niepowtarzalny aromat, a pyszny i lekki krem dodaje mu charakteru. 

Ciasto:
  • 2 szklanki pulpy z wyciskarki (użyłam marchewkowo-jabłkowej, ale może być sama marchewka)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki ksylitolu (może być biały cukier ale wtedy nie będzie już tak zdrowo)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jaja ubijamy z ksylitolem na puszystą pianę, następnie dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, proszek, sodę i cynamon, miksujemy aż się wszystko połączy. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszamy całość. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy w 180 st. C ok 45 minut.

Krem:
  • 30 dag daktyli bez pestek
  • 450 g serka kanapkowego (użyłam 3 kubeczki almette)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy serek i mieszamy) Gotowy krem rozprowadzamy na wystudzonym cieście i gotowe.

Ciasto marchewkowe z kremem daktylowym

Ciasto marchewkowe z kremem daktylowym

Ciasto marchewkowe z kremem daktylowym



13 komentarzy:

  1. Marchewkowa pyszność... podoba mi się ta masa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ciasto marchewkowe bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł!Zainspirowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkowe ciasta :) A to wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... bardzo lubię marchewkowe ciacha ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, a z tym kremem to na pewno poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto kochana. Porywam kawałek 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zaintrygował mnie ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto zrobiłam, jest b.dobra,krem rewelacyjny. Mam przepis na b.dobre ciasto marchewkowe z bakaliami ale to jest równie wspaniałe.Krem pyszny.Miałam trochę mniej daktyli i dodałam suszonych śliwek i suszonych
    wiśni.Przepis zostawiam aby zaskoczyć gości.Dziękuję ❤❤❤i polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...